×

Преподобний Антоній Великий (251 – 356)

  1. Найбільш відомий з перших ченців. Його життєпис, що належить Афанасію Олександрійському, представляє духовний шлях Антонія як синтез і зразок суттєвих аспектів чернецтва.

Антоній народився в Єгипті, поблизу Мемфіса, в сім’ї небагатих селян-християн. У віці 18-ти років він зазнав потрясіння, почувши під час церковних читань Євангельський заклик: «Якщо хочеш бути досконалим, піди, продай маєток твоє і роздай бідним … і приходь і йди за Мною» (Мф. 19:21). Тоді він роздав все своє майно і оселився неподалік від свого села в хатині під керівництвом мудрого старця: життя його протікає в молитві, що живиться читанням Писання, помірної аскези, постом, а також фізичною працею, спрямованим на підтримку бідних. То був майже кіновітський етап його життя. Потім він на самоті віддаляється вглиб єгипетської пустелі, де спочатку ховається в скельній гробниці, а потім замикається в покинутій фортеці. Настає етап анахорези (відлюдництва), коли Антоній у Христі протистоїть смерті і демонічним силам, які невідступно переслідують нас в підсвідомості, всієї тієї реальності, місцеперебуванням, і символом якої є пустеля. Таким чином, він проходить аж до переживання духовного становлення, довгий шлях пізнання смерті – воскресіння, сходження в пекло і Великодня. Після 20 років він виходить з усамітнення. Весь пронизаний світлом і мирною силою Духа, він присвячує себе служінню в якості духовного батька, володіючи «словом життя» і «силою» (прозорливості, пророцтва, зцілення). Він навіть вирушає до Олександрії, щоб взяти участь у боротьбі з аріанами. Помер Антоній у віці 105 років, з «радісним ликом», 17 січня 356 року.
(С) Олів’є Клеман

З висловів преподобного Антонія Великого найбільш відомі такі:

Говорив авва (старець, духовний наставник, учитель) Антоній: «Ніхто без спокус не може увійти в Царство Небесне; бо не будь спокус – ніхто не спасеться».

Авва Памва запитав авву Антонія: «Що мені робити?» Старець сказав йому: «Не надійся на свою праведність, не шкодуй про те, що минуло, і приборкуй мову і черево».

Авва Антоній говорив: «Бачив я одного разу всі мережі ворога, розпростерті по землі, і, зітхнувши, сказав:«Хто ж уникне їх?», Але почув голос, що говорив мені: «Смиренномудрість!»

Він ще говорив: «Є люди, які виснажили тіло своє подвижництвом, проте віддалилися від Бога; бо не мали розсудливості».

Він же казав: «Від ближнього залежить і життя і смерть. Бо якщо ми набуваємо брата, то набуваємо Бога; а якщо спокушаємо брата, то грішимо проти Христа».

Деякі брати пішли до авви Антонія розповісти йому про видіння, які їм були, і дізнатися від нього, істинні чи то були видіння або від демонів. З ними був осел, але він помер на дорозі. Коли брати прийшли до старця, він, випереджаючи їх, сказав: «Від чого у вас осел помер на дорозі?» Брати запитали його: «Звідки ти це знаєш, авва?» Старець відповів їм: «Демони показали мені». Тоді брати кажуть йому: «Ми про це прийшли запитати тебе. Нам бувають видіння і часто збуваються; як би нам не впасти в оману?» Старець прикладом осла показав, що і їх бачення були від демонів.

Братія хвалили авви Антонія одного монаха. Коли цей монах прийшов. Антоній захотів випробувати, перенесе він образа, і, побачивши, що не переносить, сказав йому: «Ти схожий на село, яке спереду красиво, а ззаду розграбовано розбійниками».

Один брат сказав авви Антонія: «Помолися про мене». Але старець відповів йому: «Ні я, ні Бог не зглянеться над тобою, якщо ти не будеш дбати сам про себе і молитися Богу».

Прийшли одного разу старці до авви Антонія і з ними був авва Йосиф Старець, бажаючи випробувати їх, запропонував їм вислів із Писання і став питати кожного, починаючи з молодшого, що значить цей вислів, кожен говорив по своїм силам, але старець кожному відповідав: «ні , не правильно». Після всіх він говорить до авви Йосифа: «Ти що скажеш про ці вислови?» «Не знаю», – відповів Йосип. Авва Антоній каже: «Авва Йосиф потрапив на шлях, коли сказав:«Не знаю».

Прийшли браття до авви Антонія і кажуть йому: «Дай нам настанову, як врятуватися?» Старець відповів їм «Ви чули Писання? І цього цілком досить для вас ». Але вони сказали йому: «Ми і від тебе, батько, хочемо що-небудь почути». Тоді старець сказав їм: «У Євангеліє сказано:« Хто вдарить тебе в праву щоку твою, підстав йому й другу »(Мф. 5:39). Вони кажуть йому: «Ми не можемо цього зробити». Старець відповів: «Якщо ви не можете підставити інший, принаймні, переносите удар в одну». «І цього не можемо», – кажуть вони. «Якщо і цього не можете, – відповів старець, – хоча б не відповідайте ударом за удар». Братія сказали: «І цього не можемо». Тоді старець сказав своєму учневі: «Приготуй їм трохи кашки; вони хворі, Якщо ви одного не можете, а іншого не хочете, те, що я вам зроблю? Потрібно молитися».

Говорив також авва Антоній: «Бог в нинішнє часом не попускає таких спокус, які були колись, бо знає, що нині люди слабкі і не перенесуть їх».

Авви Антонія було відкрито в пустелі: в місті, хтось подібний до тебе мистецтвом – лікар, який надлишки свої віддає нужденним і щодня співає з ангелами Трисвяте.

Авва Антоній говорив: «Прийде час, коли люди будуть божеволіти, і якщо побачать, того, хто не божеволіє, повстануть на нього і будуть говорити: «Ти збожеволів, тому що не подібний нам”.

Три батька мали звичай щорічно приходити до блаженного Антонія. Два з них запитували про помисли і про спасіння душі, а третій завжди мовчав, і ні про що не питав. Після довгого часу авва Антоній каже йому: «Ось ти стільки часу ходиш сюди, а ні про що не запитуєш мене». Той відповів йому: «Для мене, отче, досить і дивитися на тебе».

Авва Антоній говорив: «Я вже не боюся Бога, але люблю Його, бо «любов проганяє страх» (1 Ів. 4:18).

Він же казав: «Покора з утриманням підкорює звірів».

Авва Антоній говорив авви Пімена: «Великий подвиг для людини – каяття в гріхах своїх перед Богом і очікування спокус до останнього подиху».

Святий авва Антоній, усамітнюючись в пустелі, прийшов одного разу в зневіру і потьмарення від помислів багатьох, і звернувся до Бога: «Господи, рятуватися хочу, і не дають мені помисли. Що сотворю в смуті цій? Як врятуюся? І ось, трохи визирнувши з келії своєї, бачить Антоній чоловіка якогось, обличчям подібного йому самому, як той присяде і рукоділля творить, після встане від трудів своїх і помолиться, і стане на молитву, Був же то ангел Господній, посланий наставити Антонія на шлях безпечний. »і почув авва, як сказав йому ангел:« Се твори, і спасешся. Він же, почувши це, велику мав радість і відвагу; і, живучи, як було йому показано, рятувався.

Оно ж авва Антоній, досліджуючи глибину судів Божих, питав так: «Господи, відколи це, що інші вмирають молодими, інші ж досягають великої старості? І чому інші бідують, інші ж багатіють? І як це неправедні багатіють, праведні ж бідують? »І був йому голос почувся із неба:« Антоніє, за собою стеж; се ж суть суди Божі, і не корисно тобі відати їх.»

Прийшов хтось у пустелю пополювати на диких звірів і побачив авву Антонія, якось говорив братії жартівливі промови; і спокусився про те. Але старець, бажаючи пояснити йому, що в якийсь час братії має бути надано і поблажливість, говорить йому: «Поклади стрілу на лук твій і напружуй тятиву. Той зробив по слову його. Старець знову каже: «Ще напружуй!» Той напружує; а старець знову за своє: «Напружуй!» Відповів йому мисливець: «Якщо напружу понад міру, тятива порветься». І тут мовить йому старець: «Так і зі справою Божим. Якщо, спілкуючись із братами, будемо напружувати тятиву правіше заходи їх, вони скоро зірвуться. Ось і потрібно надати їм трохи поблажливості. І мисливець, отримавши велику користь душевну, віддалився; і брати, підбадьорити, відійшли в місце своє.

За матеріалами ortodox.donbass.com.

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes

2 коментарів до “Преподобний Антоній Великий (251 – 356)

  • Макс Сечин
    Січ 30, 2023 at 10:20 am

    Потрібно виправити лексичні помилки, бо вони впливають на зрозумілість тексту.

Напишіть відгук

%d блогерам подобається це: