×

Успенський піст. Особливості. Що можна їсти

Успенський пістУспенський піст (14-27 серпня включно) встановлений перед великим святом Успіння Божої Матері, і йде він два тижні. Перед переселенням на небо Цариця Небесна невпинно постилася і молилася, не дивлячись на те, що була непорочна і не мала потреби в пості. Її душа могла через Божественний дух з’єднатися з Її сином. Тому і Церква закликає постити і в молитвах оспівувати Матір Божу. Успенський пост за суворістю прирівнюється до Великого посту.

Перший день посту присвячений святу «Походження (винесення) Чесних Древ Животворящого Хреста Господня». Він був визначений у Константинополі в якості позбавлення від хвороб, які в серпні там були не рідкість. У цей святий свято в Софійському соборі з скарбниці покладався Хрест, на якому був розіп’ятий Ісус Христос, і народ, прикладаючись до нього, зцілявся від тілесних і душевних хвороб. У цей день у храмах віруючі здійснюють поклоніння Хресту, і відбувається мале освячення води. Разом з водою освячують мед нового збору, тому це свято ще називають «Медовим Спасом».

19 серпня віруючі святкують двунадесяте свято «Преображення Господнє». У цей день згадується подія, що відбулася на горі Фавор, де перед своїми учнями преобразився Христос у Божественній славі. Це свято унікальний тим, що Церква його святкуванням сповідує з’єднання у Христі двох природ: Божественної і людської. Христос дає надію і відкриває дорогу на перетворення для всього людства. У цей день у храмах відбувається освячення плодів – яблук і винограду, звідси і назва «Яблучний Спаса».

Як вже було сказано, Успенський пост за суворістю прирівнюється до Великого, тобто без молочних, м’ясних і рибних страв. У суботу та неділю можна їсти рослинну олію, і тільки в Преображення Господнє дозволяється подавати на стіл рибні страви. Якщо кінець посту припадає в середу або п’ятницю, то в ці дні теж дозволена риба, а розговіння переноситься на наступний день.

Успенський піст закінчується великим святом Успіння Пресвятої Богородиці 27 серпня. У це свято в вечірнє богослужіння в храмах з вівтаря виносять Плащаницю із зображенням Божої Матері для поклоніння віруючих. Плащаницю викладають посеред храму до хресної ходи навколо церкви і чину поховання.

Пресвята Богородиця була взята на небо в тілі і на третій день з’явилася апостолам за трапезою, вимовивши: «Радійте! Я з вами по всі дні », на що апостоли, піднявши хліб, вигукнули:« Пресвята Богородиця, допомагай нам ». На згадку про цю подію в монастирях ченці здійснюють чин панагії – на честь Цариці Небесної возноситься частину хліба. У період після закінчення Успенського посту і до Різдвяного посту по середах і п’ятницях дозволяється риба тільки в дванадесяті і храмові свята. Рослинна олія по середах і п’ятницях дозволяється тільки тоді, коли на ці дні випадають свята пам’яті великого святого з полієлейною службою напередодні.

 

За матеріалами www.topauthor.ru

5.00 avg. rating (96% score) - 1 vote

Напишіть відгук

%d блогерам подобається це: