×

Чим відрізняється добовий час в українських церквах і звичайному суспільстві

церква

В багатьох віруючих, що тільки починають ходити до церкви, виникає питання, чому за календарем свято завтра, а служба із приводу свята починається сьогодні о 17-00, наприклад. За прикладом Мойсея, який, описуючи сотворіння Богом світу, починає “день” з вечора, так і в церкві східного обряду день починається з вечора – вечірнею. В нашій країні у церквах прийняте добове коло богослужінь.

Добовим колом богослужінь називаються ті богослужіння, які здійснюються св. церквою східного обряду протягом доби. Добових богослужінь є дев’ять: вечірня, повечір’я, полуношниця, рання, перший час, третій час, шостий час, дев’ятий час і Божественна літургія.

Вечірня — служба, яка здійснюється в кінці дня, ввечері. Цією службою ми дякуємо Богу за минулий день.

Повечір’я – служба, яка складається з читання ряду молитов, в яких ми просимо у Господа Бога прощення гріхів і щоб Він дав нам, що йдемо на сон, спокій тілу та душі й зберіг нас від підступів диявола під час сну.

Полуношниця – служба, яка здійснюється опівночі, на спомин про нічну молитву Спасителя у Гефсиманському саду. Ця служба закликає віруючих бути завжди готовими до дня Страшного Суду, який прийде раптово, мов “жених опівночі”, згідно з притчею про десять дів.

Рання – служба, яка здійснюється вранці, до сходу сонця. Цією службою ми дякуємо Богу за минулу ніч і просимо у Нього милостей на день, що вже настав.

Перший час, що відповідає нашій сьомій годині ранку, освячує молитвою день, який уже настав.

На третьому часі, який відповідає нашій дев’ятій годині ранку, згадується зішесття Святого Духа на апостолів (Трійця).

На шостому часі, о дванадцятій годині дня, згадується розіп’яття Господа нашого Ісуса Христа.

На дев’ятому часі, що відповідає п’ятнадцятій годині, згадуємо хресну смерть Господа нашого Ісуса Христа.

Божественна літургія – найголовніше богослужіння. На ній згадується усе земне життя Спасителя і здійснюється Таїнство святого причастя (свята євхаристія), установлене Самим Спасителем на Тайній вечері. Літургія служиться вранці, перед обідом.

Усі ці служби у давнину в монастирях і у пустельників проводились окремо, у визначений для цього час. Але згодом, для зручності віруючих, вони були з’єднані в три богослужіння: вечірнє, ранкове і денне.

Вечірнє богослужіння складається з дев’ятого часу, вечірні і повечір’я. Ранкове – з полуношниці, ранньої та першого часу. Денне – з третього і шостого часів та літургії.

Напередодні великих свят і недільних днів відправляється вечірня служба, в якій з’єднуються: вечірня, рання і перший час. Таке богослужіння називається всенічним бдінням (всенічною), тому що у давніх християн воно тривало усю ніч. Слово бдіння означає пильнування, неспання.

Наочна схема добового кола богослужінь

Вечір
1. Дев’ятий час (15.00).
2. Вечірня.
3. Повечір’я.
Ранок
1. Полуношниця (північ, 24.00).
2. Рання.
3. Перший час (7.00).
День
1. Третій час (9.00).
2. Шостий час (12.00).
3. Літургія.

За матеріалами www.truechristianity.info

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Напишіть відгук

%d блогерам подобається це: