×

18 вересня – день пам’яті пророка Захарії та праведної Єлизавети, батьків Іоана Предтечі

Захарія

Де не буває віри, там немає надії та любові.
Іван Величковський

Православна церква 18 вересня вшановує пам’ять батьків Івана Хрестителя – святого пророка Захарії та праведної Єлизавети. Вони походили з роду першосвященника Аарона. Святий Захарія, син Варахії, був священиком в Єрусалимському храмі, а свята Єлизавета була сестрою святої Анни, матері Пресвятої Богородиці.

Праведне подружжя чинило згідно із заповідями Господніми (Лк. 1, 5 – 25), втім страждало неплідністю, що вважалося в старозаповітні часи великою карою Божою. Одного разу під час служіння в храмі святий Захарія мав одкровення від Ангела, що його дружина народить сина, який “буде великий перед Господом” (Лк. 1, 15) і “і йтиме перед Ним з духом і силою Іллі” (Лк. 1, 17). Захарія засумнівався в можливості виконання цього пророцтва і був за маловір’я покараний німотою.

У євреїв Старого Заповіту існувала стала традиція називати дітей іменами своїх предків. Однак коли у праведної Єлизавети народився син, вона під впливом Святого Духа оголосила, що назве немовля Іоаном. Її рідні були вкрай обурені такою поведінкою: адже раніше таке ім’я нікому не давали. Запитали праведного Захарію, і він також написав на дощечці ім’я Іоан. До нього негайно повернувся дар мови, і він, сповнений Святого Духа, став пророкувати про свого сина як про Предтечу Господа.

Коли нечестивий цар Ірод почув від волхвів про народження Месії, він вирішив вбити у Вифлеємі і його околицях усіх немовлят у віці до двох років, сподіваючись, що в їх числі буде і Месія. Також Ірод добре знав про незвичайне народження пророка Іоанна і хотів убити його, побоюючись, що він і є Цар Іудейський. Але праведна Єлизавета сховалася разом з немовлям у горах. Вбивці всюди шукали Іоанна. Праведна Єлизавета, побачивши переслідувачів, зі сльозами стала благати Бога про порятунок, і гора негайно розступилася, ховаючи її разом із немовлям від убивць.

У ці важкі дні святий Захарія виконував своє служіння в Єрусалимському храмі. Воїни, послані Іродом, марно намагалися дізнатися, де знаходиться його син. Тоді, за велінням Ірода, вони вбили святого пророка, заколовши між жертовником і вівтарем (Мф. 23, 35). Праведна Єлизавета померла через 40 днів після свого чоловіка, а святий Іоан, якого оберігав Господь, знаходився у пустелі до дня свого явлення ізраїльському народу.

Життя святих батьків святого Предтечі Господнього Іоанна є прикладом не лише благочестивої сім’ї, зігрітої присутністю Божої любові. Передусім, це приклад глибокої та непохитної віри в Бога, у Його Божественний Промисел.

5.00 avg. rating (97% score) - 2 votes

Напишіть відгук

%d блогерам подобається це: